Byggematerialer – hva er best?

Å spørre hva som er det beste byggematerialet høres kanskje litt merkelig ut. Det er tross alt slik at byggematerialer faktisk må tilpasses bruk og kontekst, men noen hevder likevel at for eksempel tre er best som byggemateriale. Men kan en slik påstand egentlig underbygges?

Er tre det beste byggematerialet?

Regjeringer mener at det skal bygges i tre i Norge, og da vil kanskje mange lure på hvorfor det er slik. Har det egentlig noe å si hvilket byggemateriale man bruker, og er det virkelig noe som politikerne trenger å legge seg borti?

De som elsker tre, mener imidlertid at tre har mange egenskaper som man ikke finner i andre byggematerialer. For det første virker tre positivt på sansene. De fleste opplever at tre lukter godt og er godt å ta på, og eksperter på akustikk mener også at det kan gi god klang. Noen vil riktig nok hevde at det kan bli litt for mye klang i treveggene i et fullpakket rom. Men tre har også mange andre egenskaper som vi kanskje ikke tenker så mye på i det daglige. For eksempel gir tre bedre inneklima, fordi man får regulert fuktighet og temperatur i et rom. Viktigst av alt så synes mange at tre er fint å se på, selv om det selvfølgelig er delte meninger.

Mange typer tre

Tre trenger ikke bare å være traust nordisk utseende furu og gran. Det går an å bruke andre flotte tresorter, som for eksempel eik og lønn. Det er selvfølgelig en del forskjell på prisen når man skal bruke slike, litt mer spennende sorter tre. Ask er en annen tresort som er i vinden, før ofte oversett og bare brukt til ved, men nå stadig oftere å se for eksempel som golv.

Utvalget av tre gjør det til et spennende byggemateriale. Om dette gjør det til det absolutt og suverent beste materialet, må vi nok likevel få lov til å fortsette å diskutere.